Kaikkeen sitä ihminen ryhtyykin. Ennenkin olen syönyt ruisleipää, ohra-, kaura-, vehnä-, seka-, hiiva- ja vaikka mitä leipää. Aloitetaankin tutkimus mielenkiintoisesti syömällä ensin leivän tilalla pullaa eli vehnäleipää neljän viikon ajan. Totuttelu onnistunee hyvin hiihtoloman aikana. Oikeastaan muuta vehnämössöö ei ruokavalioon sovi. Seuraavaksi vaihdetaan neljäksi viikoksi ruisleipään ja sitten taas neljä viikkoo toisenlaista ruisleipää.

Ennen tutkimuksen alkua oli normaali 12 h paasto yön yli verikokeita varten. Pituus ja painokin mitattiin. Matalan painoindeksin takia minulta eivät rasvakudosnäytettä otakaan, vaikka taitaisi vatsanpeitteestä sen verran löytyä. Kohta on ensimmäinen viikko mennyt pullaa mutustellen ja kävinkin tänään leipäjonossa hakemassa toisen viikon pullat.

Ekaan infotilaisuuteen toimiteltiin sitten erinäisiä näytteitä aikaisemmasta tilanteesta. Pahvilautaselle ensin ja siitä tuubeihin ja pakastimeen, kun en parin tunnin sisällä tutkijoille päässyt toimittamaan. Mitähän thairuokaa meillä teemaviikolla töissä olikaan?

Pullan voimalla olen siis nyt luistelulomaa viettänyt ja kilometreillä kaloreita ilman kolareita kuluttanut. Onneksi tuon Vaasan ison vaaleen pystyy polttamaan paahtimessa, niin tulee vaihtelua. Välillä hilloo päälle ja välillä Swartszwaldin kinkkua. Kävisköhän samalle leipäpalaselle yhtäaikaa.

Ravintoterapeutti neuvoi olemaan syömättä sellaisia kuitutuotteita, jotka pilkotaan vasta paksusuolessa. Hiijjestäkö maallikko mokoman tietää? Osa kaupan muka hyvistä kuitua sisältävistä tuotteista onkin ihan huuhaata mahan toiminnan kannalta. No toisella toimii ja toisella aiheuttaa ongelmia. Kannattaa siis käyttää tavallisia tuotteita.

Jos alat syödä muka terveellisesti liian useita kuiduilla ryyditettyjä tuotteita, menet puskaan että rytisee. Minä olen aina luullut, että kuiduista tehdään vaatteita ja tietokone hoitaa käyttiksen avulla tehtävänsä säikeissä. Aamupuurokin korvataan nyt vehnäsellä. Itse lopetin aamupuuron - käytin siinä isoa omenasosesilmää - syömisen kokeeksi vuoden alussa tietämättä tästä tutkimuksesta. Huomasin muutoksen parempaan. Aamusatsin syömisen vaikutusta seitsenmetrisen toimintaan ette halua tietää.

Pahvilautasta tulen vielä tässä tutkimuksessa muutaman kerran käyttämään alustana muuhun kuin syömiseen. Ompua, päärynää, persikkaa ja muutamia muita hedelmiä en saa nyt syödä, sitruksia saan - siispä sitten sitruunaa ja greippiä. Taidan greipin ottaakin tölkistä, pitemmälle jalostettuna. Marjat on sallittuja. Mielenkiintoisia ovat nimeltään sokerikorvikkeet, joita pitää välttää. Pitää opetella muistamaan. Parissa oli alkuna oligo... mutta ei -poli. Eiköhön se siitä.

Tutkijat toivovat saavansa jotain selville pienestä joukosta halukaita osallistujia. Minähän pääsin mukaan, vaikka painoindeksiraja oli 23. Ilmeisesti kuopiolaiset ovat vielä minuakin hoikempia, kun tulijoita ei saatu ihan haluttua määrää mukaan. Itse toivon saavani hyviä vinkkejä minulle sopivaan syötävään.